Home > De das > Lichaamsbouw  
Deel deze pagina: 

De Das

Lichaamsbouw

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot
Das - Meles meles
De das is een krachtig gebouwd dier. Hij heeft een relatief kleine kop, een dikke korte nek, een lang wigvormige lijf en een kort staartje. Zijn krachtige poten zijn kort met lange sterke nagels. Kortom een ideaal lichaam voor zwaar graafwerk onder de grond.

Afmetingen

Het lijf van een volwassen das is tussen de 70 - 90 cm lang en 30 cm hoog.
Het staartje is ongeveer 16 cm lang. Bij de vrouwtjes is deze vaak ovaal van vorm terwijl die van het mannetje meer wigvormig is.
De mannetjes zijn over het algemeen groter, zwaarder en sterker dan de vrouwtjes. Ze hebben een forsere kop en een dikkere nek.
Rechter voorpoot
Rechter voorpoot
Rechter achterpoot
Rechter achterpoot
De sterke poten zijn breed en hebben 5 tenen. De voorpoten hebben extra lange, gekromde, nagels van 2 - 3 cm. Deze nagels kunnen niet ingetrokken worden, zoals een kat dat kan, en zijn vaak zichtbaar in de loopsporen. De das is een zoolganger net als bijvoorbeeld de beer. De pootafdrukken zijn vergelijkbaar, alleen zijn die van de das natuurlijk vele malen kleiner. De pootafdruk van een volwassen das is ongeveer 4,5 - 6,5 cm breed.
Meer informatie over de pootafdrukken van de das.

Gewicht

Het gewicht varieert enorm door het verschil in leeftijd, geslacht, leefgebied en tijd van het jaar.
Pasgeboren jongen wegen tussen de 75 - 132 gram bij een lichaamslengte van 12 cm (exclusief staartje van 3 tot 4 cm).
Volwassen vrouwtjes wegen tussen de 6,5 - 13,9 kg en mannetjes tussen de 9,1 - 16,7 kg.
Het gewicht is in het voorjaar tussen de 7 - 13 kg en in het najaar tussen de 15 - 20 kg.
Dassen zijn relatief zware dieren. Het gewicht van bijvoorbeeld een vos ligt tussen de 3,5 - 10 kg.
De tot nu toe bekende zwaarste das werd nabij Moskou in 1953 gevonden. Deze had een gewicht van 37 kg.
Zware das

Vacht

Het vel van de das ligt zeer los om zijn lijf en is uiterst taai.
Hij heeft een witte kop met twee zwarte strepen. Deze lopen van net achter zijn snuit, over zijn ogen en oren, tot in zijn nek. Zijn oren zijn zwart met een wit randje. De haren op zijn rug zijn grijs, de poten en buik zijn zwart, en de haren van de staart zijn helemaal wit.
De vacht van de das bestaat uit een dubbele laag. De onderste laag bestaat uit wit donshaar, en de bovenste laag uit lange, stugge, rechte haren. De rechte haren op zijn rug zijn 9 - 10 cm lang. Ze zijn wit en hebben op 1/3 van het uiteinde een zwarte band van 2 cm. Dit zorgt voor de zilvergrijze kleur van de vacht van zijn rug. Vanwege de stugheid en slijtvastheid waren deze haren uitstekend geschikt om (scheer-)kwasten van te maken. Tegenwoordig worden deze kwasten vervaardigd van de haren van de, niet bedreigde, varkensdas (Arctonyx collaris) uit Aziƫ.
Dassen verharen 1x per jaar.
Scheerkwast van dassenhaar
Kwast van dassenhaar
Kwasten van dassenhaar.
Er bestaan witte dassen (albino) en dassen die bijna wit zijn maar waar je de donkere kleuren, zoals de strepen op de kop, vaag nog kunt zien (semi-albino). Er zijn ook dassen met een rode kleur (erytrisme). In Brabant zijn deze nooit waargenomen. De kleurverschillen die wel waargenomen worden zijn te wijten aan de leeftijd van het dier, en de bodemsoort waarin de burcht gegraven is.
Albino das, zijaanzicht
Albino das, bovenaanzicht
Albino das

Skelet

Het skelet van de das lijkt veel op dat van de andere marterachtigen. Het is vrij laag bij de grond en tamelijk langgerekt. De botten van de poten zijn kort maar zeer sterk.
De rug van de das is nogal stijf. Hij kan zijn rug niet buigen zoals b.v. een hermelijn, fret of kat.
De mannelijke dassen hebben een penisbotje (Latijnse benaming 'baculum' of 'os penis').
Skelet van een das
De schedel van de das is dik en sterk. Een volwassen das heeft 38 tanden. De aanhechtingen van de kaakspieren zorgen voor de groei van een kam midden op de schedel. Deze kam kan wel tot 2 cm hoog worden en begint zich na de 10e maand te ontwikkelen. Van de hoogte van de kam en de slijtage van het gebit is de leeftijd af te leiden van de betreffende das.
Meer informatie over de schedel van de das.

Leeftijd

In het wild kunnen dassen 15 jaar oud worden. In gevangenschap zelfs 19. De kans dat een das in Nederland deze leeftijd bereikt is bijzonder gering.
50 - 70% van de jongen sterft al voordat ze 1 jaar oud zijn.
Jaarlijks is 20% van de totale populatie slachtoffer van het verkeer (meer informatie). Hierdoor sterft 90% van de dassen voordat ze 7 jaar oud zijn.

Algemeen

Geluiden van de das

Dassen zijn in het algemeen heel stil. Toch zijn ze in staat een heel scala aan geluiden te maken. Dit varieert van het kekkerende geluid van de jonge dasjes tijdens het spelen tot grommen, keffen en schreeuwen van angst of pijn. Dassen hebben overigens geen tafelmanieren en zijn 'luidruchtige' eters.
Meer informatie over de geluiden van dassen.