Home > Das melden > Dode das melden  
Deel deze pagina: 

Das melden

Dode das melden

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot

Heeft u een dode das gevonden?
Meld deze dode das zo spoedig mogelijk!

Noord-Brabant:
Dierenambulance Dassenwerkgroep Brabant
Telefoon: 06-48279968     
24 uur per dag, 7 dagen per week.
Noord-Limburg:
Dierenambulance Dassenwerkgroep Brabant
Telefoon: 06-48279968     
24 uur per dag, 7 dagen per week.

Gemeente Bergen
Telefoon: 0485-348383
Landelijk:
Politie
Telefoon: 0900-8844
(Voor groter wild zoals bv.: vos, das, ree, wild zwijn en hert)
Wat gebeurt er met dode dassen?
Contactgegevens overige regionale dassengroepen
Dode vos

Wat moet u doen als u een dode das vindt?

Weet u zeker dat het een dode das is?
Vossen en zwart/witte katten worden wel eens voor doodgereden dassen aangezien.
In geval van twijfel is het altijd beter het dier tóch te melden. De mensen van de hulpdienst bekijken dan voor u wat voor een dier het is en ondernemen dan verdere actie.

> Let op uw eigen veiligheid in het verkeer en houdt u zich aan de verkeersregels. Als u zelf niet veilig en verantwoord het dier kunt helpen heeft het gewoon pech gehad!

Stel vast of de das leeft of dood is:
 • Kijk of de das ademhaalt, dat wil zeggen of de borst beweegt.
 • Vervolgens kunt u het dier met een voorwerp aanstoten.
 • Als de das niet beweegt controleer dan of het achterlijf nog warm aanvoelt. Raak in geen geval de kop aan.
 • Denk aan de verkeersveiligheid en zorg er altijd voor dat een nog levend dier niet terug de weg op kan gaan.
Let op!: Elk wild dier die in het nauw gedreven is zal u in 99% van de gevallen proberen te bijten, ook een das. De kaken van een das zijn uitzonderlijk krachtig en hij kan dan ook serieuze verwondingen toebrengen.

Altijd zo spoedig mogelijk melden!

Dode das

De das is dood:

 • Meld deze dode das zo spoedig mogelijk door te bellen naar 06-48279968 (dag en nacht bereikbaar).
 • Let op uw eigen veiligheid in het verkeer en houdt u zich aan de verkeersregels. Als u zelf niet veilig en verantwoord bij de doodgereden das kunt komen heeft u gewoon pech gehad!
 • Voorkom narigheden en vergewis uzelf ervan dat de das wel echt dood is! Het komt voor dat een 'dode' das ineens op de achterbank van een auto of achterin de kofferbak tot leven komt. Dit is zeker niet zonder gevaar!
 • Markeer de plek waar u de dode das heeft aangetroffen met een lint o.i.d..
 • Noteer aanwijzingen zoals hectometerpaaltje of huisnummer, zodat door de ophaaldienst de precieze locatie genoteerd kan worden. Dit is o.a. van belang voor het lokaliseren van een burcht waar zich eventueel jongen bevinden.
 • Volwassen dassen zijn in de regel tussen de 70-90 centimeter, jongen tussen 30-50 centimeter.
 • Noteer het geslacht. Een mannetjesdas heeft, net als een hond, een penisbotje. Dit kan over het algemeen zonder al te veel moeite gevonden worden.
 • Zogend wijfje? In de periode januari-juni kan een wijfje zogend zijn. Dit valt na te gaan aan de hand van duidelijk opgezwollen tepels, waaruit bij drukken soms melk komt.
 • Betracht zo veel mogelijk hygiëne.
 • Let op voor ongedierte. De vacht van een das kan vol teken zitten die in de deken of jas kunnen kruipen die u over het dier heeft geworpen. Teken zijn overbrengers van o.a. de ziekte van Lyme.
 • Blijf wachten totdat de das wordt opgehaald, neem hem mee, of haal hem van de weg af, maar laat een dode das niet zo maar liggen. Er kunnen dan waardevolle gegevens verzameld worden over dit verkeersslachtoffer. Dit is bijzonder nuttig als het een zogend wijfje betreft. De jongen kunnen dan gevangen of bijgevoerd worden en zijn niet ten dode opgeschreven.
 • Als u de das wilt laten opzetten dan kan dat. U moet na de controle door de hulpdienst de das zo spoedig mogelijk naar een preparateur brengen. De preparateur brengt een merkteken aan de das aan, en registreerd de gegevens van dit merkteken digitaal zodat het voor een controlerende instantie duidelijk is dat dit dier legaal is.
  In het verleden moest u op het politiebureau een "Vervoersverklaring dood dier" ( I-40 vervoersverklaring) halen om af te geven aan de preparateur. Dit is per 1 januari 2017 komen te vervallen .
  Meer informatie >>
 • Wat gebeurt er met dode dassen?
Aangereden das

U heeft de das zelf aangereden:

 • Meld deze aangereden das zo spoedig mogelijk door te bellen naar 06-48279968 (dag en nacht bereikbaar).
 • Als de das door u is aangereden rijdt u dan niet door! Het aanrijden van een wild dier is een ongeval en niet strafbaar. Kijk of het dier gewond of dood is en probeer het te redden of geef de gegevens door.
  Zie Stel vast of de das leeft of dood is.
 • Neemt u contact op met een hulpdienst als u door bijvoorbeeld een uitwijkmanoeuvre met uw auto tegen een boom of in een sloot terecht bent gekomen.
 • Eventuele schade aan uw voertuig wordt niet door een speciale instantie vergoed. Als uw autoverzekering de schade dekt kunt u deze aanmelden bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.
 • Meer informatie wildaanrijdingen >>
Verkeersbord

SAMF (Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna-aanrijdingen)

Bij een aanrijding met een das: bel direct 06-48279968
Bij een aanrijding met o.a. een ree, wild zwijn, hert of vos:
Bel de politie 0900-8844
De Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen heeft tot doel om in samenwerking met de politie en met behulp van deskundige lokale vrijwilligers (van o.a. FBE en de Dassenwerkgroep Brabant), snel en adequaat hulp te kunnen bieden bij een aanrijding met wilde dieren in Noord-Brabant.
De vrijwilligers handelen zorgvuldig en transparant, conform de huidige wetgeving.

Deze faunabeheerder gaat ter plaatse en zorgt voor het aangereden dier. Hij beoordeelt een eventueel nog levend dier en beslist dan of het dier nog goede levenskansen heeft. Hij beschikt over een speciale vergunning om het dier te mogen vervoeren, of wanneer er geen andere mogelijkheid bestaat, het dier (ook exemplaren van beschermde diersoorten als de das) uit het lijden te verlossen.
Wanneer er een aanrijding heeft plaats gevonden waarbij het dier levend, maar vermoedelijk flink gewond is weggevlucht, kan hij een speciaal daarvoor getrainde hond naar de plaats van de aanrijding laten komen. De hond kan gewonde dieren opsporen waarmee wordt voorkomen dat het dier lange tijd lijdt en alsnog een ellendige dood sterft.

Het werkgebied van de SAMF beslaat de gehele provincie Noord Brabant. Daarbij ontfermt zij zich over het gewonde of dode dier en zorgt voor het vastleggen van het incident in een registratie systeem. Het verzamelen van gegevens over verkeersslachtoffers van in het wild levende dieren heeft tot doel beter inzicht te verkrijgen in frequentie en plaats van de aanrijdingen. Daardoor kunnen preventieve maatregelen genomen worden en in de toekomst mogelijke aanrijdingen, slachtoffers en schade worden voorkomen.

https://www.fauna-aanrijding.nl/                https://twitter.com/wildaanrijding