Home > Bescherming > Hond vast in dassenburcht  
Deel deze pagina: 

Bescherming

Hond vast in dassenburcht

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot
Hondje in dassenhol
Kleine honden, met name teckels en terriërs, zijn extreem nieuwsgierig naar gaten van zoogdieren en kunnen heel gemakkelijk door de ondergrondse gangen en kamers van konijnen, vossen en dassen glippen als ze niet aan de lijn lopen.

Ten eerste, als u een dergelijk ras bezit, is het uw verantwoordelijkheid om uw hond aan de lijn te houden in gebieden waar dassen aanwezig kunnen zijn of waar u gaten van zoogdieren kunt verwachten.

Je geliefde hond zien verdwijnen in een dassenburcht kan erg traumatisch zijn, niet wetend of de dassenburcht bewoond is of dat je huisdier vastzit of erger!

Hier zijn enkele richtlijnen over wat u moet doen als dit u overkomt:
Uitgraven

  Wat moet je niet doen

  • Raak vooral niet in paniek.
  • Neem geen overhaaste beslissingen.
  • Loop zo min mogelijk, en met zo min mogelijk mensen, over de dassenburcht.
  • Ga het hondje niet uitgraven - Het is uw eerste instinct, maar afgezien van het feit dat het een illegale activiteit is, kan dit het veilig terughalen van uw huisdier ernstig belemmeren en zelfs in gevaar brengen.
  • Ga de eventuele begroeiing op de dassenburcht niet beschadigen om overzicht over de holen te krijgen.
  • Dassen en dassenburchten zijn wettelijk beschermd. Het is verboden dassen opzettelijk te verontrusten. Het is verboden dassenburchten of andere vaste rust- of verblijfplaatsen van dassen te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.
  • Er mag geen actie worden ondernomen totdat alle partijen op de hoogte zijn gesteld, dit geldt ook voor de grondeigenaar en de Provincie, die, indien nodig, een vergunning zal verstrekken voor bv. een onderzoeksprocedure, dwz een camerasonde die in de dassenburcht moet worden gestoken om enig zicht of geluid op te vangen van de hond om zijn positie vast te stellen en/of om het hondje uit te graven.
  • Denk niet dat het hondje ongelukkig is. Integendeel. Door het jachtinstinct en het daadwerkelijke jagen komt in het lichaam van de hond endorfine vrij. Dit geeft het hondje een geluksgevoel. Dit is zelfs zo sterk dat het hondje zich voor niets anders interesseert terwijl u de wanhoop nabij bent.
Gezond en wel weer thuis

  Wat moet je wel doen

  • Doe eventuele andere honden aan de riem en breng ze ver van de dassenburcht vandaan.
  • Blijf continu opletten of uw hondje weer naar boven is gekomen. Kleine hondjes zijn over het algemeen zeer levendig en kunnen in een oogwenk weer naar boven komen en ongemerkt hun weg vervolgen.
  • Noteer waar je bent. Google Maps is een erg handig hulpmiddel. U kunt uw positie via Google Maps doorsturen naar de hulpdiensten zonder dat u de plek waar uw hondje zit hoeft te verlaten.
  • Noteer de tijd dat uw hond het hol is ingegaan, en als het een uitgebreide dassenburcht is, in welke ingang.
  • Bel de lokale dassenwerkgroep. Deze mensen kennen de dassenburchten en weten wie de eigenaar is. Bovendien hebben ze zeer veel ervaring met dassen en kunnen eventueel van dienst zijn door te posten en/of cameravallen op te hangen.
  • Bel de eigenaar van de grond (bv. gemeente, natuurorganisatie of particulier) om de situatie uit te leggen en toestemming te vragen voor de vervolgstappen.
  • Blijf uw hond roepen en luister goed of u hem/haar kunt horen. Dit geeft u een indicatie waar hij/zij zich zou kunnen bevinden.
  • Plaats wat hondenvoer en/of een sterk ruikende lekkernij en water bij de ingang om uw hond naar buiten te lokken. Het is ook de moeite waard een favoriet 'piepend' speeltje te proberen.
  • De normale regeling is dat een hond minimaal 48 uur wordt achtergelaten voordat er actie wordt ondernomen, aangezien de hond meestal binnen die tijd verschijnt.
  • Onthoud dat honden enkele dagen onder de grond kunnen overleven zonder voedsel.
  • Tijdens het jagen komt er in het lichaam van het hondje een gelukshormoon vrij. Een hondje kan aan dit geluksgevoel wennen zodat het verslavend werkt en hij dit vaker zal gaan doen. Om dit tegen te gaan zou u kunnen denken aan een anti-jachttraining voor honden om herhaling te voorkomen.
Jachthond

Jachtinstinct bij de hond

Iedere hond, ongeacht welk ras, heeft een neiging tot jagen. Dit is genetisch bepaald en afkomstig van hun voorvaders, de wolven. Het jachtinstinct is echter bij het ene ras sterker ontwikkeld dan bij een ander.
Veel hondenrassen werden oorspronkelijk voor de jacht gefokt. Zo ontstonden gespecialiseerde jachthonden voor het opdrijven, het besluipen, vangen of pakken van het wild. Bij andere rassen was dit niet van belang, deze werden gefokt voor hun goede sociale gedrag als gezinshonden. Toch maakt het niet uit wat voor ras je hond is, het jachtinstinct kan altijd naar boven komen.
Loslopende honden hebben serieuze gevolgen voor mens en natuur. Ze kunnen o.a. mensen, honden, (broedende) vogels, konijnen, hazen, dassen, vossen, wilde zwijnen, reeën en runderen bijten en/of opjagen met alle gevolgen van dien.
Vandaar dat honden aangelijnd dienen te zijn en alleen los mogen op de daarvoor aangewezen plekken.

Teckels of Dashonden en Terriërs zijn speciaal gefokte 'aardhonden' die ook worden gebruikt voor de bouwjacht. Dit is een jachtwijze waarbij de holen van vos of das direct bejaagd wordt door hier hondjes in te sturen. Het behoeft weinig uitleg dat als u een dergelijk ras bezit u serieus rekening moet houden met dit zeer sterke jachtinstinct. Vandaar dat het verstandig is deze hondjes tóch aangelijnd te houden op plekken waar dit niet verplicht is, maar waar wel veel holen te vinden zijn.